За Боровец

Боровец е най-големият планински курорт в България. Разположен е на 1350 метра надморска височина в подножието на връх Мусала (2925 м). Отстои на 10 км от Самоков, на 70 км от София и на 120 км от Пловдив. Курортът предлага великолепни възможности за почивка през цялата година. Лятото е прохладно, а снежната зима – мека. Здравословният климат го е превърнал в желано място за отдих и спорт. Многобройни са възможностите за активен спорт, отдих и прекарване на свободното време – от традиционно зимните: дневно и нощно каране на ски и сноуборд, ски бягане, каране на снегоход, разходка с шейна и мн. др., до планински турове до изключителни места в Рила планина, планинско колоездене, конна езда, риболов, тенис, голф, фотосафари, водни спортове в яз. Искър и мн. др. дейности през останалата част от годината. А освен с активен спорт и отдих, целогодишно може да запознаете с богатото културно и историческо наследство на района.

Боровец

Боровец е най-старият български курорт, водещ своето начало от 1896г., когато тогавашният кмет на град Самоков построил една дървена барака, за да облекчи съдбата на съпругата си, болна от туберкулоза. Известен е с името “Чамкория”, което в превод от турски език означава “борова гора”. В началото на ХХ век княз Фердинанд започва строителството на три двореца – “Бистрица”, “Ситняково” и “Сарагъол”, както и на хижа “Ястребец”, с което се поставя началото на привлекателния планински курорт. Боровец е първият международен планински курорт в България. Предлага всички съвременни условия за активен отдих, спорт и туризъм през всичките сезони – 17 добре поддържани ски-писти с обща дължина 30 км, повече от 20 трасета за ски-бягане, въжени линии с капацитет 8650 души на час. Има плацове за ски спорт, ски шанца, ски влекове, горско училище и къмпинги. Център на зимни национални и международни състезания. Боровец е и център на автомобилния рали спорт. Тук всяко лято се провежда най-голямото у нас рали „България” – кръг от Европейския шампионат.

Курортът е удобна изходна точка за много атрактивни преходи и екскурзии. Препоръчваме Ви да посетите двореца „Царска Бистрица”, който е само на дестина минути пеша от хотела.

Самоков

Град Самоков е разположен в северните поли на Рила планина, на 950 м. над морското равнище, на 60 км. югоизточно от София и на 12 км. северозападно от курорта Боровец. В миналото Самоков е бил тясно обвързан с търговията на железария. Бил е римско селище. От началото на 14 век, до наши дни, местното население се занимава с обработване на руди. По това време българските занаятчии са имали директен контакт със западноевропейските миньори – саксонците, наричани “саси”. По техен образец били въведени пещи, работилници с духачи и големи чукове, които се задвижвали с водна сила. Когато турците завладяват града през 1372 г., Самоков е бил икономически и културен център. Първата къща за книгопечатане на Никола Карастоянов е отворена тук през 1827 г. Не е случайно, че в края на 18 и началото на 19 век в Самоков е било открито най-голямото и модерно художествено училище в България. Едни от най-известените български художници като Христо Димитров и синовете му Димитър и Захари Зограф, Иван и Никола Образописови и др., са родени и работели тук. Константин Фотинов, основателят на първото българско списание “Любословие”(18844), също е от Самоков. Тук е сложено началото на борбата за независима Българска Църква.

Препоръчваме Ви да посетите и разгледате следните забележителности: Девически манастир „Покров на Св. Богородица” (един от 100-те национални туристически обекта), Митрополитската църква „Св. Успение Богородично”, Бельова църква – най-стария обект от епохата на Средновековието, Сарафската къща, Историческия музей (един от 100-те национални туристически обекта), Байракли джамия с Голямата чешма и Чадър чешма.

Планински турове

Докоснете се до красотата на Рила планина – живописни пътеки, бистри планински потоци и планински поляни с носещ се аромат на билки и свежо ухание на иголистни вековни гори. Долуописаните турове са с различно натоварване и различна продължителност, но всеки един ще Ви зареди емоционално и ще остави у Вас усещането за добре прекаран ден.

Тур „ЧЕРНАТА СКАЛА”

Това е разходка до едноименната скала, известна с трагични събития от историята на България. Освен приятната разходка, наградата която ще получите, достигайки до нея, е невероятният планински пейзаж на „Маричиния” дял на Рила планина. Турът е с продължителност ок. 4 часа и може да се комбинира с пикник. Разстоянието може да се покрие и с конна езда или с ATV.

Тур „СИТНЯКОВСКА СКАЛА“

Относително лек тур с леко натоварване, подходящ за семейства с деца и неопитни туристи. Тръгване от х-л Мусала до четириседалков лифт „Ситняково Експрес“. Преминаване през царската ловна хижа на Фердинант Саръгьол и завръщане до х-л Мусала по Ситняковска пътека. Продължителност ок. 5 часа.

Тур „ЯСТРЕБЕЦ ФИНАЛ“

Тур с леко натоварване, подходящ за неопитни туристи. Тръгване от х-л Мусала през „Мусаленска пътека“, „Ястребец 1“ и достигаме „Ястребец 2“. Там ще видите изкуственото езеро, създадено за допълнително заснежаване на ски пистите през зимата. По обратния път преминаваме покрай лифт „Ястребец експрес“, през трасето за биатлон и се връщаме в х-л Мусала. Продължителност ок. 2 часа

Тур „ПАРК БЕЛИ ИСКЪР“

Тръгване от х-л Мусала с транспорт до с.Бели искър. Маршрута е част от Национален парк Рила и е обособен с дървени мостове и места за пикник. Еко пътеката лъкатуши край река Бели искър и е създадена така, че максимално да се насладите на скалните гледки и невероятната природа на дефилето. При повече късмет може да видите сърничка или дива коза, което ще бъде допълнително удоволствие от преживяните емоции на този тур. Продължителността тук е различна, тъй като имате възможност при допълнителна заявка да организираме за Вас пикник сред забележителната природа.

Тур „ХИЖА МУСАЛА“

Тръгване от х-л Мусала към Кабинковия лифт. Достигаме до връх Ястребец и от там се насочваме към хижа Мусала, прекосявайки ски пистите на ски Център Маркуджик. Връщането е по същия маршрут. Този маршрут е със средно натоварване и е подходящ както за неопитни така и за хора с по голява физическа подготовка. Продължителност ок. 3 часа.

Тур „ХИЖА МАЛЬОВИЦА“

Тръгване с осигурен транспорт от х-л Мусала към к.к. Мальовица. Преход през едно от най-красивите кътчета в Рила планина, подножието на връх Мальовица. Достигане до хижата и след кратка пауза и снимки, сред величествената природа и гледки към върха, връщане по обратния маршрут. Този тур е със средна трудност и е подходящ за всеки. Продължителност ок. 5 часа.

Тур „ХИЖА ЧАКЪР ВОЙВОДА“

Тръгване от х-л Мусала към четириседалков лифт Ястребец Експрес, стигаме до Ситняково, след което продължаваме към хижа Чакър Войвода, минавайки покрай царската ловна хижа на Фердинант Саръгьол. Връщането е по същия маршрут. Този преход е със средна трудност. Продължителността е ок. 5 часа.
Предлагаме на Вашето внимание и целодневни турове до едни от най прекрасните места в Рила, задължителни за посещение от любителите на планината и нейната истинска красота:

Тур „ХИЖА МЕЧИТ“

средна трудност

Тур „СЕДЕМТЕ РИЛСКИ ЕЗЕРА“

с лифт – средна трудност

Тур „ВРЪХ МУСАЛА“

висока трудност

Тур „ВРЪХ МАЛЬОВИЦА“

висока трудност

Тур „ХИЖА ЗАВРАЧИЦА“

висока трудност

Други мероприятия и екскурзии

Цари Мали град

Тръгване от х-л Мусала с транспорт до с.Белчин. Изкачване на връх Спас, по еко пътеки с различна трудност или ползване на единствения в България фуникуляр. Посещение на крепостта, римските кули и възможност за снимка пред невероятната гледка откриваща се към западното Самоковско поле и Южната част на планина Витоша. Посещение на църквата „Св.Петка“ и връщане в х-л Мусала.

Уейк борд и водни ски

Нашето училище, базирано на Язовир Искър е само на 20мин. От х-л Мусала. Ние ще направим така, че да се докоснете до удоволствието от екстремните водни спортове.

Разходка с лодка

Ще можете да се насладите на най-големия изкуствен водоем яз. Искър, както и на непокътнатият бряг на Национален Резерват Искър. Изключителните гледки към Рила, ще променят представата ви за величието на тази могъща планина.

Планински турове с колело

Просто разходка или екстремно спускане по многобройните трасета, предназначени за планинско колоездене, нареждат Боровец на първо място по разнообразие за развиване на този вид дейност. Ние можем да ви предложим трасета и маршрути спрямо Вашите възможности.

Лов

Национален Резерват Искър и разнообразието на животинският свят е мястото, което ще ви остави без дъх. За любителите на лова, Ние предлагаме професинален водач и екипировка, необходима Ви за трофея на Вашия живот.

Риболов

Искате да се потопите в света на риболова? Искате да хванете сами своя вкусен обяд? Ние можем да ви предложим риболов на балканска пъстърва, във водоеми с бистра планинска вода. Изживейте емоцията на тази възможност и се потопете в света на риболова.

Езда и турове с коне

Предоставяме Ви възможност за незабравимо приключение на гърба на кон. Било то разходка или по дълъг преход, ние сме на Вашите услуги.

Пикник сред природата

Незабравимо кулинарно приключение. Когато седите сред природа изпълнена с аромати и чистота, защо да не усетите и аромата и истинския вкус на презно изпечена храна. Ние набавяме продуктите от местни производители, така, че гарантираме за тяхното качество и вкус. Попитайте и ние ще организираме за Вас един незабравим кулинарен празник.

Офроуд Приключения – Джип сафари, Сафари в резерват за диви животни, Мънки байк турове, ATV турове

За по екстремните и любознателни клиенти сме избрали турове на две и четири колела. За някои от тях са необходими допълнителни умения, но за други просто остава емоцията от преживяното.

Скално катерене

За някои това е начин на живот, а за други хоби. Нашите инструктори са професионално обучени и знаят тънкостите в този екстремен вид спорт. Доверете ни се и докоснете до ръба на човешките възможности.

Панорамни обиколки на Рила с малък самолет

Името говори само за себе си! Това е едно незабравимо удоволствие, което ще се запечата за винаги във Вашето съзнание. Емоцията която ще изпитате от величествените гледки ще остави траен спомен и множество снимки за Вашия албум или Фейсбук 🙂

Тандемен полет с парапланер

Това е нещо, което няма как да опишем. Това е начин да преоткриете себе си, различен поглед, който ще ви промени завинаги!

Целодневни/полудневни екскурзии

Проверете на място и за екскурзиите, които организираме до най-големите забележителности в Югозападна България:

 • Рилски манастир
 • София
 • Пловдив
 • Мелник с дегустация

Може да се включите в организирано мероприятие – с екскурзовод, разглеждане на забележителностите и обяд в местен ресторант или само да използвате наш транспорт и сами да направите Ваша програма на място.

Съвети за безопасност в планината

 • Организирайте внимателно Вашето туристическо начинание – проучете маршрута, набавете си карта, съставете план за движение;
 • Информирайте се за особеностите на маршрута и за метереологичните условия;
 • Направете прецизен подбор на екипировката и съоръженията – като напр. крем за лице с висок фактор на защита, най-необходимите лекарствени препарати и превързочни материали, слънчеви очила, фенерче с резервни батерии, топли дрехи и обувки, карта, компас и т.н.;
 • Носете си вода и храна, вкл. и калорични подсилващи храни (шоколад, бонбони и др.);
 • Обявете Вашия маршрут с вероятни отклонения (на близки, приятели, на рецепцията в хотела);
 • Заредете предварително батерията на мобилния си телефон, а ако е необходимо запишете си дежурните телефони за спешни случаи на ПСС –
  088 1470 и 02 963 2000;
 • Любувайте се на заобикалящата Ви природа, но я и пазате;
 • Допълнителни справки и съвети може да научите на сайта на Планинската спасителна служба или на тел.:
  088 1471

Разгледай цените за настаняване

Напред

За информация и резервации

Контакти